5 αστέρων θέρετρο βάζει την Ηπείρο στο χάρτη για τον τουρισμό πολυτελείας στην ενδοχώρα.

Info:

grand_forrest2

Σαν επισκέπτες, όταν σκεφτόμαστε την Ελλάδα πιθανόν να σκεφτόμαστε ηλιόλουστα καλοκαίρια και παρθένες αμμώδεις παραλίες . Ωστόσο, η Ελλάδα γίνεται γρήγορα ένας δημοφιλής προορισμόςγια κάθε εποχή για ταξιδιώτες οι οποίοι επιδιώκουν μια μοναδική εμπειρία κμακρυά από τη φασαρία της καθημερινότητας στη μεγαλούπολη.

Είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστεί κανείς από το Grand Forest Resort που βρίσκεται στην περίχωρα του Μετσόβου, μια μικρή παραδοσιακή κωμόπολη απαράμιλλης ομορφιάς στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στα 1350 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, στην πλαγιά ενός λόφου με θέα που κόβει την ανάσα βλέποντας την οροσειρά της Πίνδου περιβαλλόμενο από ένα παρθένο πευκοδάσος.

Όπως κάθομαι στο λόμπι και περιμένω τους οικοδεσπότες του εκπληκτικού καταλύματος 5 αστέρων για μια ξενάγηση στους χώρους του ξενοδοχείου, μου προσφέρεται ένα σπιτικό ποτό που γίνεται από το τσάι του βουνού της περιοχής και των τοπικών αρωματικών φυτών. Αμέσως, νιώθω τη ζεστασιά και τη φιλοξενία του τόπου.

Η Έλλη Μπαρμπαγιάννη έρχεται με ένα μεγάλο χαμόγελο για να ξεκινήσουμε την ξενάγηση. Το ξενοδοχείο έχει 62 σουίτες και άνοιξε τις πόρτες του το 2013. Προσφέρει στους επισκέπτες πολυτελή καταλύματα με γραφική θέα στο βουνό μαζί με εγκαταστάσεις υγείας και ευεξίας, όπως εξωτερική πισίνα υπερχείλισης, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, ένα κέντρο ομορφιάς, μια εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα αλλά και ένα ευρύ φάσμα απο υπαίθριες δραστηριότητες (π.χ. ιππασία, πεζοπορία και εκδρομές, αλεξίπτωτο, ορεινή ποδηλασία, ράφτινγκ και ακόμα κυνήγι άγριων τρούφων).

Ήρθα για να μάθω την ιστορία πίσω από αυτή την επένδυση συνολικού προυπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ από την Έλλη και τον πατέρα της, Θέμη Μπαρμπαγιάννη (Θ.Μ).

grand_forrest3

T.G: Πείτε μας λίγα λόγια για το κτήμα.

Θ.Μ: Το κτήμα, όπου το Grand Forest Resort βρίσκεται σήμερα, ανήκε στη μητέρα μου.Σιγά σιγά και με πολλή υπομονή αγοράσαμε το κατάλληλο μέγεθος γης που ψάχναμε για να γίνει το Grand Forest Resort πραγματικότητα. Το φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς και, ως εκ τούτου κρατήσαμε την κατασκευαστική περιοχή του θερέτρου στα 10 στέμματα.

T.G: Γιατί στο Μέτσοβο;

Θ.Μ: Το Μέτσοβο είναι η πόλη μου και το σπίτι μου. Ήταν πάντα όνειρο μου να δημιουργίσω ένα διαφορετικό έργο στην γη της οικογένειας μου. Στην αρχή ήταν δύσκολο για τους ντόπιους να κατανοήσουν το όραμά μου. Εκτός από την καλύβα του παππού μου, δεν υπήρχε τίποτα άλλο εδώ – δεν υπήρχαν υποδομές, δρόμοι ούτε υπηρεσίες -απλά μια τεράστια δασική έκταση. Αλλά είδα την ευκαιρία, όταν η Εγνατία οδός κατασκευαζόταν στη δεκαετία του 1990 – μια σημαντική υποδομή που θα παρείχε εύκολη πρόσβαση σε αυτή την εκπληκτική αλλά δύσβατη περιοχή. Επιπλέον, ήθελα να δημιουργήσω κάτι μοναδικό και σύγχρονο που δεν υπήρχε στην περιοχή. Αυτό ήταν το όνειρό μου: να φέρω μια νέα και φρέσκια ιδέα στο Μέτσοβο το οποίο ήταν ανέκαθεν ένας παραδοσιακός και ιστορικός οικισμός. Θέλω να πιστεύω ότι άνοιξα το δρόμο σε αυτήν την ενδοχώρα για την δημιουργία υποδομών υψηλής ποιότητας, ένα λαμπρό μέλλον και τη εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

T.G: Ποιές άδειες / πιστοποιητικά έπρεπε να αποκτήσετε;

Θ.Μ: Ξεκίνησαμε την διαδικασία το 2006 και μας πήρε περίπου 3 χρόνια για να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες άδειες από την αρχαιολογία, το δασαρχείο και την πολεοδομία. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2010 και το 2013 ανοίξαμε τις πόρτες στο κοινό. Το τοπικό γραφείο πολεοδομίας ήταν ιδιαίτερα φιλικό και πίστεψαν στο έργο και το όραμα από την αρχή. Δυστυχώς, ακούμε πολλές ιστορίες όπου χρειάζεται να δωροδοκήσουμε αξιωματούχους, προκειμένου να πάρουμε τις κατάλληλες οικοδομικές άδειες. Αυτή δεν ήταν η περίπτωση για εμάς και θα ήθελα οι αναγνώστες να ξέρουν ότι η Ελλάδα αλλάζει και γίνεται όλο και πιο διαφανής.

T.G: Πως αποφασσίσατε να επενδύσετε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ύφεσης;

Θ.Μ: Το ξενοδοχείο χτίστηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης και άρχισε να υποδέχεται τους πελάτες μεσα στην ύφεση. Τα όνειρα όμως είναι δοκιμασία στις κρίσεις. Ευτυχώς, ακόμη και εντός της ύφεσης πηγαίμουμε καλά περιμένουμε να κάνουμε απόσβαση στην επένδυσή μας σε 6-8 χρόνια. Καλώ όλους τους επενδυτές να πιστέψουν στην Ελλάδα και να πιστέψουν στον εαυτό τους. Οι καιροί αλλάζουν προς το καλύτερο.

T.G: Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το Grand Forest Resort;

T.B: Όταν χτίζουμε οικοδομή σε υψόμετρο 1350 μέτρων, θα συναντίσουμε κάποιες προκλήσεις. Η μεγάλη πρόκληση ήταν το γεγονός ότι η περιοχή ήταν έρημη, η γη ήταν εντελώς παρθένα και επομένως δεν είχαμε ένα σημείο αναφοράς και έπρεπε να αρχίσουν όλα τα σχέδια από το απόλυτο μηδέν. Είχαμε, επίσης, να κατασκευάσουμε ένα δρόμο 3 χιλιομέτρων ώστε να έχει πρόσβαση ο επισκέπτης από την έξοδο του Ανηλίου στην Εγνατία οδό κατ ‘ευθείαν στο θέρετρο, το οποίο προστέθηκε στον σχεδιασμό και χρειάστηκε την απαιτούμενη άδεια. Ήταν επίσης αδύνατο να δουλέψουμε κατά τους χειμερινούς μήνες και είχαμε κάποιες καθυστερήσεις. Αλλά με αρκετή καλή θέληση και επιμονή ξεπεράσαμε τα εμπόδια.

T.G: Πώς χρηματοδοτήθηκε το Grand Forest Resort; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

T.B: Η γη, τα κτίρια και ο δρόμος που οδηγεί προς το ξενοδοχείο ανήλθαν στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή του ήταν δυνατή χάρη σε μια επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ και φυσικά από τα δικά μας κεφάλαια. Κοιτάζοντας μπροστά το μακροπρόθεσμο όραμα μας είναι α) η επέκταση του Grand Forest Resort σε ένα μικρό οικισμό και β) να γίνει o οικισμός του Grand Forest βιώσιμος. Η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία περίπου 20 βιλών, τη δημιουργία της δικής μας βιολογικής καλλιέργειας αλλά και την παραγωγή και εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να μην εξαρτώμαστε από συμβατικές πηγές τη στιγμή που ήδη διαθέτουμε την υποδομή για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας.

Εμείς, στην Tekmon Geomatics, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Θέμη και την Έλλη Μπαρμπαγιάννη που μοίρασαν μάζι μας την εμπειρία τους και καλούμε όλους τους αναγνώστες μας να επισκεφθούν το Grand Forest Resort για μια αξέχαστη διαμονή σε ένα απο τα πιο γραφικά τοπία στην Ελλάδα.

Το blog μας σχετικά με ανάπτυξιακά έργα στην Ελλάδα έχει ως στόχο να προωθήσει τη θετική πλευρά της Ελλάδας. Εάν έχετε μια ιστορία για το πώς έχετε κάνει χρήση της Ελληνικής γής, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] θα θέλαμε να μοιραστείτε την ιστορία σας.

πίσω στα άρθρα

« | »