Ανάπτυξη Γης για αγροτική παραγωγή στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Info: Διδακτορικό στο Δίκαιο Περιβάλλοντος και Master στη Περιβαλλοντική Νομοθεσία και Πολιτική από τη Νομική Σχολή του Βερμόντ.

Μια έκφραση που ακούγετε συχνά στην Ελλάδα στις μέρες μας είναι «ας γυρίσουμε στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής». Στην περιφέρεια Ηπείρου, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα και αποτελείται από τους τέσσερις Νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, το 14% της έκτασης της είναι γεωργική γη. Για να καλλιεργηθεί αυτή η γη, δεν χρειάζεται άδεια από το κράτος, και σε γενικές γραμμές παρέχεται βοήθεια σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα νέο αγρόκτημα ή να διεκδικήσουν εκ νέου προ-υπάρχοντα αγροκτήματα που έχουν μείνει ακαλλιέργητα για ένα χρονικό διάστημα.

Η στήριξη της Ε.Ε. σε νέους αγρότες

Επί του παρόντος, η ΕΕ εξετάζει μια σημαντική μεταρρύθμιση, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία ξεκίνησε από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διαπραγματευτεί περαιτέρω με το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2015).

Εάν γίνει δεκτή (κάτι αρκετά πιθανό), η νέα ΚΑΠ θα περιλαμβάνει ορισμένες πολιτικές οι οποίες θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες ειδικά για νέους αγρότες:

1. Υποχρεωτική άμεση ενισχύση (σε αντίθεση με τις υπάρχουσες επιδοτήσεις) από τα κράτη μέλη για τους νέους επαγγελματίες αγρότες, καθώς και υποστήριξη κατά προτεραιότητα με ηλικιακά κριτήρια (επί του παρόντος, μόνο το 6% των γεωργών σε ολόκληρη την ΕΕ είναι κάτω των 35 ετών). Η ΚΑΠ περιλαμβάνει την εξής πρότασης: Το 2 % του συνολικού ποσού της ενίσχυσης θα πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο σε νέους, ηλικιακά και επαγγελματικά, αγρότες

2. Ένα απλοποιημένο σύστημα για τις καταβολές χρηματοδοτήσεων προς τους μικρούς παραγωγούς.

3. Κονδύλια για τη βελτίωση άρδευσης σχετικά με για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων συστημάτων για τη βελτίωση της αποδοτικής χρήσης του νερού και της ενέργειας.

4. Πιθανή αναγνώριση και οικονομική στήριξη των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) – μια ΟΠ είναι μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική αγροτική οργάνωση, όπου τα μέλη είναι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες μερικής ή πλήρους απασχόλησης, και οικογενειακές αγροτικές μικροϊδιοκτήσίες. Μεταξύ άλλων, οι ΟΠ βοηθούν τους μικρούς παραγωγούς, που αποτελούν την πλειοψηφία στην Ηπείρο με :

– ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά και στις επενδύσεις που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγής τους και εν συνεχεία των εσόδων τους ,

– επιτρέπουν στους αγρότες να ακουστεί η φωνή τους σε τοπικά , εθνικά και σε διεθνή φόρουμ, όπου λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, και

– να επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακας και την αξιοποίηση των πιθανών ευκαιριών της παγκοσμιοποίησης.

Ορισμένες ΟΠ έχουν δημιουργήσει ένα προαιρετικό ταμείο λειτουργίας, εκ του οποίου το 50% θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τα μέλη τους, και το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

5.  Αναθεώρηση της αγροτικής ασφάλισης – η ασφάλιση στο παρελθόν κάλυπτε μόνο τις ζημίες από φυσικά φαινόμενα (χαλάζι, παγετός, πλημμύρα), αλλά πλέον υπάρχει πρόταση να επεκταθεί η ασφάλεια ώστε να συμπεριλάβει βιολογικές καταστροφές, που προκύπτουν για παράδειγμα από μύκητες. Επίσης, η καινούργια αγροτική ασφάλιση θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της αυτάρκειας του σύστηματος τροφίμων αλλά και τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών αν αυτό μειωθεί λόγω απρόβλεπτων γεγονότων (όπως η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου ή την πτώση των τιμών της αγοράς για τα προϊόντα τους).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες μέσω της ΚΑΠ της Ε.Ε., επισκεφτείτε τον σύνδεσμο (πληροφορίες στην αγγλική).

Ο κάμπος Ζερβοχωρίου στην Θεσπρωτία.

 

Αγροτική Ανάπτυξη στην Ήπειρο

Είναι συμφέρουσες οι αποδόσεις επενδύσεων σε καλλιέργειες στην περιφέρεια Ηπείρου ; Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση , πρέπει να σημειώσουμε ότι τα εδάφη της Ηπείρου είναι πολύ διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή. Στις περιοχές κοντά στη θάλασσα, όπως η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν με επιτυχία οι ελιές, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια . Κοντά στα Ιωάννινα και στο Μέτσοβο (μια περιοχή με υψηλό υψόμετρο και έντονη μορφολογία), υπάρχουν πολλές καλλιέργειες από πατάτες, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε και ελιές που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή του ελαιόλαδου. Στα βουνά μπορούν να καλλιεργηθούν δέντρα όπως μηλιές και αχλαδιές. Και σε όλη την περιφέρεια μπορεί κξάποιος να βρει σύκα και λαχανικά κήπου (ντομάτες, καρότα, κρεμμύδια, και ούτω καθεξής) αλλά και μέλι.

Τέλος, ορισμένα μέρη είναι ιδανικά για συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως τα σταφύλια που χρισιμοπιούνται για παραγώγη κρασίου στη Ζίτσα και στο Μέτσοβο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συνήθως καλλιεργείτε σε μια συγκεκριμένη περιοχή, το καλύτερο είναι απλά να επισκεφθείτε την περιοχή και να μιλήσετε με τους ντόπιους αγρότες. Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη συμβουλή θα είναι η τοπική συμβολή. Επίσης για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα ”Σύγχρονες επιχειρηματικές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα» που θα πραγματοποιηθεί από τις 16/2/2013 μέχρι 17/2/2013 στην Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

——————————————————————————————————————————————————————————

Η Άννα Ellis είναι δικηγόρος στο Δίκαιο Περιβάλλοντος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο τομέα Περιβαλλοντικού Δικαίου και Πολιτικής από τη Νομική Σχολή του Βερμόντ. Ζει και εργάζεται στην ‘Ηπειρο. 

πίσω στα άρθρα

« | »