Ανάπτυξη Γης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Info: Υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Tekmon Geomatics

Irene

Μέχρι στιγμής, η σειρά στηλών Ανάπτυξη Γης στην Ελλάδα έχει εστιάσει στην ανάπτυξη γης για ιδιωτικές κατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις, οικολογικές γειτονιές και κατασκευή έργων. Το άρθρο του Οκτωβρίου ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση και εξετάζει μια δημοφιλής τάση σήμερα στην Ελλάδα: Ανάπτυξη Γης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με άλλα λόγια, η χρήση μιας μεγάλης έκτασης γης για παραγωγή ενέργειας που προέρχεται από φυσικούς πόρους όπως ήλιος, άνεμος, γεωθερμική ενέργεια, βιοκαύσιμα, βιομάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια, βροχή, παλίρροιες και κύματα. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην ηλιακή ενέργεια, επειδή σήμερα είναι η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα για τους επενδυτές.

Το Invest in Greece περιγράφει τον τομέα της Ανανεώσιμης Ενέργειας ως “μια ισχυρή αγορά με δυνατότητες ανάπτυξης”. Προφανώς η χώρα προσφέρει το κατάλληλο τοπίο και μάλιστα σε αφθονία, τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες και το πιο σημαντικό, τα κατάλληλα κίνητρα σε πρόθυμους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες σε βιώσιμες πηγές ενέργειας. Οι σκεπτικιστές όμως λένε ότι η βιομηχανία αυτή είναι ακόμη μια φούσκα που θα σκάσει και όταν οι κρατικές επιδοτήσεις τελειώσουν το ίδιο θα συμβεί και με τη βιομηχανία. Η Tekmon Geomatics αναλύει τις πληροφορίες.

Πώς λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια;

Αρχικά, αξίζει να εξηγήσουμε πως λειτουργεί η ανανεώσιμη ενέργεια στην Ελλάδα. Ας πάρουμε την ηλιακή ενέργεια ως βασικό παράδειγμα.

Βήμα 1°: Μόλις ένα ηλιακό πάρκο αδειοδοτηθεί και εγκατασταθεί είναι έτοιμο για παραγωγή ενέργειας. Ο ήλιος πέφτει στους ηλιακούς συλλέκτες.

Βήμα 2°: Οι ηλιακοί συλλέκτες συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Βήμα 3°: Παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Το κιλοβάτ (kW) είναι η μονάδα μέτρησης που εκφράζει την ηλιακή ενέργεια.

Βήμα 4°: Ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) πληρώνει τους παραγωγούς ενέργειας ανανεώσιμων πηγών (π.χ. τον επενδυτή του ηλιακού πάρκου) με ένα τιμολόγιο τροφοδότησης για τις KWs που παράγει ανά ώρα το ηλιακό πάρκο.

Βήμα 5°: Η ηλεκτρική ενέργεια αποστέλλεται στο πλησιέστερο κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας – που ανήκει στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενεργείας)

Βήμα 6°: Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται και διανέμεται στους καταναλωτές.

Με ενδιαφέρει η αγορά οικοπέδου για ένα έργο ηλιακού πάρκου. Πού απευθύνομαι;

Αυτός ο χάρτης είναι χρήσιμος για αρχή. Όσο πιο σκούρο το χρώμα τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια. Γενικά, ο ήλιος λούζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

 

 

Για ιδιόκτητα οικόπεδα, οι επενδυτές μπορούν να κάνουν έρευνες απευθείας με τον ιδιοκτήτη (εάν είναι γνωστός) ή να επισκεφθούν έναν κτηματομεσίτη. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης γης είτε θα πουλήσει είτε θα μισθώσει το οικόπεδο. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά είναι συνήθως διαπραγματεύσιμες.

Για οικόπεδα του δημοσίου, οι επενδυτές μπορούν να κάνουν αίτημα στο δήμο της περιοχής που τους ενδιαφέρει. Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο το 20% της συνολικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020. Ως εκ τούτου, αποφεύγονται οι άσκοπες καθυστερήσεις στις διαδικασίες, οι οποίες είναι συνήθως απλές. Μόλις έχουμε επικοινωνία (κατά προτίμηση με τον Δήμαρχο), τότε ο Δήμος μπορεί ή να πουλήσει ή να μισθώσει το δημόσιο αυτό οικόπεδο στον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο Δήμος μπορεί να προκηρύξει ακόμη και διαγωνισμό για πιθανούς επενδυτές που θα υποβάλουν προσφορά για μίσθωση ενός ευνοϊκού οικοπέδου ειδικά για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έχω ένα οικόπεδο στην Ελλάδα και θέλω να παράγω ενέργεια. Πώς αποκτώ άδεια;

Οι επενδυτές που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα ηλιακό πάρκο πρέπει να βεβαιωθούν ότι το οικόπεδο δεν είναι καλλιεργήσιμο, βρίσκεται έξω από τα όρια οικισμού ή εθνικού πάρκου και δεν αποτελεί αρχαιολογικό ή προϊστορικό χώρο. Ανάλογα με την εγκατεστημένη χωρητικότητα KW του ηλιακού πάρκου, ο επενδυτής πρέπει να διαθέτει έναν αριθμό σχετικών εγγράφων πριν από την εμπορική λειτουργία. Κατά γενικό κανόνα, λιγότερη παραγωγή KWs ισούται με λιγότερη νομοθεσία. Ο πίνακας αυτός παρέχει μια σύντομη επισκόπηση των απαιτούμενων εγγράφων ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ ενός ηλιακού πάρκου.

table1

*Αυτή η άδεια δίνει στον παραγωγό ενέργειας το δικαίωμα να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Κόστος 150€/KW εγκατεστημένης χωρητικότητας

**Η συμφωνία αυτή περιγράφει το τιμολόγιο τροφοδότησης στον παραγωγό ενέργειας. Μετά την υπογραφή, η εμπορική λειτουργία είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Υπάρχουν βέβαια και έμπειροι σύμβουλοι που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια και να αναλάβουν τη γραφειοκρατία. Όταν ο Δήμος διαθέτει δημόσιο χώρο ειδικά για δημιουργία ηλιακών πάρκων, ο επενδυτής μπορεί να παρακάμψει συνολικά τη διαδικασία των εγγράφων.

Πόση έκταση γης χρειάζομαι για μια βιώσιμη επένδυση;

Εξαρτάται καθαρά από την ενεργειακή ικανότητα. Το μέγεθος του οικοπέδου θα ποικίλλει ανάλογα με το πόση ενέργεια ένας επενδυτής μπορεί να παράγει. Η εταιρεία των φωτοβολταϊκών, η ποιότητα και οι δυνατότητες παραγωγής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Κατά μέσο όρο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι απαιτούνται 40 τετραγωνικά μέτρα για παραγωγή 1 KW ηλιακής ενέργειας.

Τι έξοδα περιλαμβάνονται;

Σήμερα, υπάρχουν πολλές εταιρείες που ειδικεύονται σε εγκαταστάσεις ηλιακών πάρκων και ως εκ τούτου η βιομηχανία είναι ανταγωνιστική – ένα πλεονέκτημα για τους επενδυτές. Παρ ‘όλα αυτά, το καλύτερο είναι η έρευνα αγοράς. Κατασκευαστικές εταιρείες είναι σε θέση να αναλύσουν και επεξηγήσουν όλες τις τεχνικές δαπάνες. Ένα κοινό μέγεθος ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα έχει χωρητικότητα 100 KW, εγκατεστημένο σε ένα οικόπεδο 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Αν εξαιρέσουμε τα κόστη σχετικά με τη γη, την αδειοδότηση και τη σύνδεση, το κόστος κατασκευής κατά μέσο όρο 3.000€ ανά kW εγκατεστημένης ισχύος. Για ένα ηλιακό πάρκο με δυνατότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 100 KW το συνολικό κόστος είναι κατά μέσο όρο € 300.000.

Ποια είναι τα τρέχοντα τιμολόγια τροφοδότησης για έναν παραγωγό ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα; Τι αναμένεται στο μέλλον;

Οι τάσεις τιμολογίων τροφοδότησης (€/Κιλοβατώρα) στην Ελλάδα:

table2

Τα τιμολόγια τροφοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθορίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνήθως μετά από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Από τα τρέχοντα τιμολόγια τροφοδότησης (βλέπε πίνακα) η απόδοση επενδύσεων κυμαίνεται μεταξύ 5 έως 10 ετών, ανάλογα με το καθεστώς χρηματοδότησης του έργου. Αφού όλες οι δαπάνες καλυφθούν ο επενδυτής αρχίζει να παράγει κέρδος.

Για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική στην Ευρώπη και να είναι σε θέση να τους πουλά στο μέλλον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρόσφατα μείωσε τα τιμολόγια τροφοδότησης, που καταβάλλονται στους παραγωγούς Ενέργειας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επενδυτές στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποσβέσουν τα κόστη τους.

Μια τελευταία σημείωση

Παρ ‘όλα αυτά, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην αγορά των επενδυτών για το άμεσο μέλλον. Όσο η ύφεση στην Ελλάδα συνεχίζεται, η βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίζει να είναι ανταγωνιστική. Γη, αδειοδότηση και κατασκευαστικό κόστος θα μειωθούν παράλληλα με τα τιμολόγια αλλά μια επένδυση σε ανανεώσιμη ενέργεια θα συνεχίσει να αξίζει. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήρθαν για να μείνουν. Τα ορυκτά καύσιμα είναι ακριβά και επιβλαβή για το περιβάλλον, οπότε οι κυβερνήσεις αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας από εδώ και πέρα. Με τα νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μνημονίου, μια επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα θεωρείται σήμερα από τις ασφαλέστερες. Τέλος η Ελλάδα ενθαρρύνει την παραγωγή ενέργειας από πολλές πηγές. Αν και το άρθρο αυτό επικεντρώνεται μόνο στην ηλιακή ενέργεια, οι επενδυτές προτρέπονται να εξετάσουν εξίσου και άλλες πηγές παραγωγής ενέργειας σαν δρόμος βιώσιμης οικονομικής και περιβαλλοντικής επένδυσης.

——————————————————————————————————————————————————————————

Για τη συμβολή τους σε αυτό το άρθρο ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην Daidalus Consultancy and Construction Company  και στον Παντελή Βογιατζή ([email protected]) ειδικό στην Περιβαλλοντική Μηχανική και Δίκαιο.

πίσω στα άρθρα

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λάβετε μελλοντικά άρθρα:

« | »