Aρχιτεκτονική διαλεκτική:

Επαναπροσδιορίζοντας τον σχεδιασμό στους ορεινούς τόπους.

Info: Ο Χάρης είναι ο ιδρυτής της XT Architecture Studio

xt

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο τόπος των Τζουμέρκων συνιστά μια διακριτή, αν και στο εσωτερικό της διαφοροποιημένη, ανθρωπογεωγραφική ενότητα. Γεωγραφικά αποτελεί μέρος του κεντρικού νότιου τμήματος του ορεινού σχηματισμού της Πίνδου. Στο σύνολό της η ενότητα αυτή περιλαμβάνει 47 χωριά τα οποία διοικητικά υπάγονται στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Οι παραγωγικές δραστηριότητες και σχέσεις προσδιορίζονται από τη διαλεκτική σχέση των κατοίκων με το φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, ανόθευτο τοπίο που γοητεύει. Χαράδρες, φαράγγια, απόκρημνα βουνά, βουερά ποτάμια, πλήθος λιθόχτιστων οικισμών και γεφύρια συνθέτουν ένα σκηνικό ακαταμάχητης ομορφιάς.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ

Η παρούσα μελέτη αφορά το σχεδιασμό μιας προσθήκης σε ένα παλιό λιθόχτιστο κτίσμα στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, σε ένα προνομιούχο οικόπεδο με εντυπωσιακή θέα στα γύρω βουνά.

Το κτίσμα δεν αποτελεί κύρια κατοικία αλλά την προσαρμογή όλων των αναγκών της στέγασης σε μια συνολική εμπειρία διαβίωσης. Κύρια συστατικά αυτής της εμπειρίας, στην οποία στοχεύει η αρχιτεκτονική σύνθεση είναι η ένταξη στο φυσικό τοπίο και τη παράδοση του τόπου με ένα χειρισμό σύγχρονο και λιτό.

Στο παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον αναγνωρίζονται η αρμονική σχέση φυσικού και δομημένου χώρου, η διατήρηση της ανθρώπινης κλίμακας και η αισθητική και κατασκευαστική ποιότητα των οικοδομημάτων. Μονολιθικά, αυστηρά, συμπαγή, εσωστρεφή πέτρινα κτίρια συνθέτουν την αρχιτεκτονική των Τζουμέρκων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η χρήση παραδοσιακών μεθόδων στη κατασκευή, η επεξεργασία της τοπικής πέτρας, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες και η εφαρμογή βασικών βιοκλιματικών μεθόδων.

Σε όλα τα έργα μας εμμένουμε σε κάποιες σταθερές όπως η σχεδιαστική πειθαρχία, η αυστηρή γεωμετρία και η καθαρότητα των υλικών. Στο συγκεκριμένο έργο μας προβλημάτισε έντονα το πως θα υπακούσουμε στις προθέσεις του πελάτη δημιουργώντας κάτι φρέσκο σχεδιαστικά σε εναρμόνιση με το τοπικό ιδίωμα, χωρίς ιστορικιστική μίμηση, με μια εγγύτητα σχεδόν φυσική και χωρίς πολυπλοκότητα.

Η επέμβαση σε ένα κτίριο σε έναν ορεινό οικισμό είναι μία πολυδιάστατη διαδικασία, η οποία έχει να κάνει με τις αξίες της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Προσπαθήσαμε να αναγνώσουμε το μορφολογικό ύφος του χωριού, τις παραδοσιακές κατασκευαστικές μεθόδους και τη σχέση των υλικών μέσω μιας διαφορετικής αρχιτεκτονικής πρακτικής, μιας αρχιτεκτονικής διαλεκτικής. Επίσης, θελήσαμε να εμπλουτίσουμε τη συνθετική διαδικασία με νέα δεδομένα που να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη αρχιτεκτονική χωρίς να έρθουμε σε αντίλογο με το υπάρχον δομημένο περιβάλλον στοχεύοντας έτσι στην επανασύνδεση με το παρελθόν, και όχι στη μίμηση αυτού.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ


Η κεντρική ιδέα της πρότασης πηγάζει από την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η ομοιογένεια των οικισμών με τις τετράριχτες στέγες από σχιστόπλακα που εδράζονται πάνω στα στιβαρά πέτρινα κελύφη αποτέλεσε το ερέθισμα. Η διατήρηση του υπάρχοντος κτίσματος με την ανεπίχρηστη τοπική πέτρα και η σαφής διαφοροποίηση της απαιτούμενης προσθήκης αποτέλεσε την αρχή μελέτης του έργου.

Μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή από τιτανιούχο ψευδάργυρο αντικαθιστά την υπάρχουσα ετοιμόρροπη στέγη και συνιστά τη προσθήκη στην κατοικία δημιουργώντας τους επιπλέον απαιτούμενους χώρους. Αποφασίσαμε να διαφοροποιηθούμε ως προς τα υλικά και να διατηρήσουμε την τοπική ογκοπλασία εμπλουτίζοντάς τη με ένα νέο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, σε αρμονία με την αισθητική του τόπου. Ως εκ τούτου, η εξωτερική μορφή του κτίσματος, επιχειρείται µε λιτότητα και καθαρότητα.


Ο νέος όγκος φέρει δύο επίπεδα επιφάνειας 40 τ.μ, τα οποία οργανώνουν τους επιπλέον χώρους του σπιτιού. Το ισόγειο επιφάνειας 70 τ.μ, αποκτά επιπλέον ύψος και φιλοξενεί το καθιστικό, το κυρίως υπνοδωμάτιο και το λουτρό, ενώ τα επιπρόσθετα πατάρια τους χώρους ύπνου και παιχνιδιού. Όλοι οι χώροι επικοινωνούν οπτικά μεταξύ τους και όπου και όποτε κρίνεται απαραίτητο η διαχείριση τους βασίζεται στη χρήση ελαφρών κατασκευών ή κουρτινών.

 

Στις δύο απέναντι πλευρές τις προσθήκης, δύο μεγάλα γραμμικά ανοίγματα αφήνουν το φως να διεισδύσει από ψηλά σ’ όλο το σπίτι, δημιουργούν παιχνίδια σκιάς με τους λιθόχτιστους τοίχους προσδίδοντας μια γοητευτική οικεία ατμόσφαιρα.

Ιδιαίτερη χωρική εμπειρία και αγαπημένο σημείο του σπιτιού, αποτελεί η μετατροπή του τελευταίου παταριού σε ανοιχτή βεράντα ωθώντας τον χρήστη στην υπέροχη θέα προς τα Τζουμέρκα.

——————————————————————————————————————————————————————————

XT is a studio of young architects that focus on contemporary architecture and urbanism. Their approach towards architectural synthesis is through an urbanistic perception applying robust yet simple solutions that integrate into the city while permitting novel spatial experiences. The core elements of their architectural philosophy consist of simplicity and clarity linked to the human perception and scale. They have participated in national and international architectural competitions with awarded distinctions and many of their projects have been displayed at exhibitions, both in Greece and abroad. Their work has also been presented at scientific conferences and published in the international press.

πίσω στα άρθρα

« | »