To Costa Navarino ανοίγει τον δρόμο για τον τουρισμό πολυτελείας.

Info: [email protected]

 

The Westin suite 3

Πριν από μια δεκαετία, οι λέξεις «διακοπές στην Ελλάδα» πολύ πιθανόν να σήμαιναν μια επίσκεψη στον Παρθενώνα και ίσως ένα ελληνικό νησί – πιθανότατα τη Σαντορίνη ή την Κρήτη. Ένας ξενώνας ή στην καλύτερη περίπτωση ένα φανταχτερό δωμάτιο ξενοδοχείου θα φιλοξενούσε επισκέπτες και αυτό ήταν αρκετό. Στη συνέχεια, όμως η τάση του πολυτελή τουρισμού άρχισε να αυξάνεται, και στον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα άρχισε να υστερεί σε σχέση με γειτονικές χώρες της Μεσογείου. Λόγω αυστηρής πολεοδομικής νομοθεσίας, το ημιτελές κτηματολόγιο και αδιάφορους επενδυτές ήταν σχεδόν αδύνατο να αξιοποιηθεί τότε το κίνημα του πολυτελή τουρισμού στην χώρα μας. Παρ ‘όλα αυτά, όπως λέει και η παροιμία «όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.»

Η ΙΣΤΟΡΊΑ

Υπήρχε κάποτε ένας καπετάνιος, ο κ Βασίλης Κωνσταντακόπουλος (1935-2011), του οποίου το όραμα ήταν να αποτελέσει η Μεσσηνία σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο χάρτη του πολυτελή τουρισμού. Κατάφερε να αγοράσει πάνω από 1000 εκτάρια γης – που είναι 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα – κατά τη διάρκεια 30 χρόνων για να μπορέσει να γίνει το όραμά του πραγματικότητα. Για να το θέσουμε αλλιώς, η έκταση αυτή είναι πέντε φορές το μέγεθος του Μονακό.

Πάνω από 1000 συμβόλαια πραγματοποιήθηκαν για να διαμορφωθεί η γη που απαιτούταν για την ανάπτυξη του Costa Navarino. Η κατασκευή άρχισε το 2006, και το 2010 άνοιξαν οι πόρτες στο κοινό. Χάρη στην επένδυση του Καπετάνιου, επισκέπτες από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια λιγότερη γνωστή γωνιά της Ελλάδας, μοναδική για το παρθένο τοπίο και την πλούσια ιστορία της.

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα, μου γίνεται λεπτομερής παρουσίαση του Costa Navarino από δύο ενθουσιώδης μέλη της ομάδας ανάπτυξης επιχειρήσεων. Αμέσως, ο ενθουσιασμός τους είναι μεταδοτικός και η προθυμία τους να απαντήσουν σε όλες μου τις ερωτήσεις αντανακλά την επιχειρηματική φιλοσοφία της επιχείρησης – διαφάνεια και εντιμότητα. Επίσης, μου προσφέρουν ένα γλυκό του κουταλιού που αποτελεί μέρος του Navarino Icons, την γραμμή προϊόντων διατροφής του Costa Navarino.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ

Πρώτον, ήρθε το όραμα του Καπετάνιου – να γνωρίσει στον κόσμο τα μαγευτικά τοπία της Μεσσηνίας, να στηρίξει της τοπική οικονομία, διατηρώντας βιώσιμο τον πλούτο της περιοχής και του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, ήρθε η αγορά της γης και οι απαιτούμενες άδειες. Τέλος, η ανάπτυξη, η οποία αποτελείται από 3 φάσεις κατασκευής (επί του παρόντος βρίσκεται στη φάση 2). Μόλις και οι 3 φάσεις είναι ολοκληρωμένες, η ανάπτυξη όλου του έργου θα έχει υπερβεί μια επένδυση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας το Costa Navarino μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις της Μεσογείου και την μεγαλύτερη στην κατηγορία της στην Ελλάδα.

The Dunes Course

ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ

Η πρώτη φάση κατασκευής έχει πλέον ολοκληρωθεί, με το Navarino Dunes (μια έκταση 130 εκταρίων), το οποίο περιλαμβάνει: δύο 5 αστέρων ξενοδοχεία πολυτελείας, το Westin Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort, το 18 οπών γήπεδο γκολφ Dunes Golf Course, το επίσης 18 οπών γήπεδο γκολφ Navarino Bay, Club house καθώς και ακαδημία γκολφ, ένα συνεδριακό κέντρο, ένα Spa 4.000 τετραγωνικών μέτρων, το Navarino Natura Hall, το οποίο είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στο οικοσύστημα της περιοχής, όπως και χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες.

Η δεύτερη φάση κατασκευής εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την κατασκευή βιλών πολυτελείας  και ενός ξενοδοχείου πολυτελείας 5 αστέρων. Η τελευταία φάση κατασκευής, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά θα είναι η πιο σημαντική σε μέγεθος, θα αναπτύξει την περιοχή του Navarino Hills (500 εκτάρια), η οποία προβλέπει 2 boutique ξενοδοχεία, 2 γήπεδα γκολφ, ένα σκοπευτήριο, κέντρα ιερακοτροφίας και ιππασίας, εγκαταστάσεις ευεξίας, μια διαδρομή εκτός δρόμου, δεύτερες κατοικίες, ένα συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις σπα και χώρους αθλητικούς και ψυχαγωγίας.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το μέγεθος της ανάπτυξης, το κτιριακό αποτύπωμα είναι μικρότερο από το 10% της γης, παρόλο που ο νόμος επιτρέπει μέχρι και το 20%.  Καθ ‘όλη τη διαδικασία κατασκευής, 6500 ελαιόδενδρα, 2000 εσπεριδοειδή και άλλα δένδρα έχουν διατηρηθεί μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος αναφύτευσης. Το πρόγραμμα αυτό είναι η πιο επιτυχημένη πρωτοβουλία αναφύτευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία αντανακλά την ισχυρή δέσμευση του θέρετρου στην περιβαλλοντική ευθύνη και την αειφόρο ανάπτυξη.

Το θέρετρο χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της ανάπτυξης ενός πρωτοτύπου  φωτοβολταϊκού συστήματος. Επιπλέον, οι σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας και στις εκπομπές CO2 έχουν πραγματοποιηθεί, χάρη σε  μια γεωθερμική εγκατάσταση που αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με 123 χιλιόμετρα αγωγού, τοποθετημένο κάτω από το γήπεδο του γκολφ. Οι ανάγκες ύδρευσης καλύπτονται με δύο ειδικά κατασκευασμένες δεξαμενές νερού με συνολική χωρητικότητα 700.000 κυβικών μέτρων και οι οποίες αντλούν μόνο ένα μικρό ποσοστό της περίσσειας απορροής των τοπικών ποταμών. Οι εγκαταστάσεις έχουν βιο-κλιματικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, και σε συνδυασμό με τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα φυτεμένα δώματα, εγγυώνται τη βέλτιστη χρήση των φυσικών στοιχείων, καθιστώντας δυνατή την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το μέλλον για το Costa Navarino είναι γεμάτο αισιοδοξία. Η ανάπτυξη του έχει γίνει ένα διάσημο εμπορικό όνομα στην αγορά του τουρισμού πολυτελείας κάτι που επετεύχθη σε λιγότερο από 5 χρόνια. Σε περιόδους αιχμής εργάζονται 1200 υπάλληλοι με τις τοπικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν ισότιμα ​​για να μείνει η εμπειρία του επισκέπτη αξέχαστη. Παρ ‘όλα αυτά λίγοι επενδυτές θα περίμεναν 30+ χρόνια για να δουν την επένδυση τους να αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Το όραμα του Καπετάνιου ήταν κάτι περισσότερο από μια οικονομική απόδοση, οι επενδύσεις του σε αυτό το γιγάντιο έργο ήταν σαφώς και συναισθηματικές. Το παράδειγμα ανάπτυξης του Costa Navarino δείχνει πώς ένα ισχυρό όραμα, μαζί με υπομονή και επιμονή είναι το κλειδί για τη δημιουργία και την βιωσιμότητα.

πίσω στα άρθρα

« | »