Γιατί αποφάσισα να επενδύσω στην Ελλάδα.

Μια συνέντευξη με τον Μ.Α. Αγγελιάδη, ο υψηλότερος πλειοδότης στην περιοχή Βόρεια της Αφάντου στη Ρόδο.

Info: [email protected]

AFANTOY_RHODES
Το μέγεθος της Ελληνικής οικονομικής κρίσης τα τελευταία 6 χρόνια, ήταν η απόλυτη δοκιμασία της χώρας στη διατήρηση της ικανότητας να αντιμετωπίσει το χρέος της. Μία από τις πρωτοβουλίες που δημιουργήθηκε ως μέσο της εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεών, είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2011 για να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσω της πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ταμείου, στόχος του είναι η Ανάπτυξη Γης μέσω της εκμετάλλευσης μοναδικών εκτάσεων οι οποίες είναι διαθέσιμες προς πώληση για τουριστική ανάπτυξη στους υψηλότερους πλειοδότες. Το αγροτεμάχιο Βόρεια της Αφάντου στη Ρόδο συνολικού εμβαδού 1.360 στρεμμάτων είναι μια τέτοια μοναδική έκταση.

Αυτό το μήνα, η Tekmon Geomatics (TG) μιλά με τον Ελληνοαμερικανό, 70 ετών μεγιστάνα των κατασκευών και επενδυτή, Μερκούριο (Mike) Αγγελιάδη (M.A) που ενθουσιωδώς μας λέει γιατί αποφάσισε να αγοράσει αυτή την αποκλειστική παρθένα έκταση με θέα τη Μεσόγειο Θάλασσα για 26,9 εκατομμύρια ευρώ.

TG: Γιατί η Αφάντου της Ρόδου;

MA: Παρατηρώ το οικόπεδο της Αφάντου στη Ρόδο από το 1974. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες στην Ελλάδα δεν αξιοποιείται. Όταν έμαθα ότι η Ελληνική κυβέρνηση διαθέτει προς πώληση κρατική περιουσία και μία από αυτές ήταν η εκτάση της Αφάντου, εξέφρασα αμέσως ενδιαφέρον, κυρίως επειδή ήταν προς πώληση, όχι απλώς προς ενοικίαση. Υπέβαλα προσφορά και κέρδισα το Βόρειο οικόπεδο της Αφάντου.

Afantou_22-7-730x415

TG: Τι δυνατότητες είδατε;

MA: Υποσχέθηκα στις τοπικές αρχές να κάνω την Αφάντου ένα από τα πιο εντυπωσιακά θέρετρα στην Ελλάδα και θα κρατήσω την υπόσχεσή μου. Κατέχω τα αρχικά κεφάλαια για να ξεκινήσω, αλλά στην πορεία, απαιτούνται άλλες ιδιωτικές επενδύσεις για να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει το θέρετρο. Θέλω πραγματικά να επικεντρωθώ στο γήπεδο του γκολφ. Πρέπει να έχει Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά πρότυπα. Πρόθεσή μας είναι να κτίσουμε ξενοδοχεία 6 αστέρων, γήπεδα γκολφ, παραθεριστικές κατοικίες, ένα κέντρο αποκατάστασης με 180 κρεβάτια, ένα ελικοδρόμιο και μια μαρίνα μεταξύ πολλών άλλων παροχών. Έχω προβλέψει το συνολικό κόστος του έργου στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα, ειδικά στη Ρόδο, είναι εποχιακός. Ενώ ο καιρός είναι ήπιος το χειμώνα, τα περισσότερα ξενοδοχεία κλείνουν από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο. Τώρα, το άθλημα του γκολφ προτιμάται περισσότερο σε ήπιες καιρικές συνθήκες και αυτό είναι μια ευκαιρία για προσέλκυση επισκεπτών σε μια λεγόμενη νεκρή περίοδο. Κανείς δε θέλει να παίζει γκολφ με την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού. Στόχος είναι το θέρετρο να λειτουργεί όλο το χρόνο και να προσελκύει πλουσιότερους πληθυσμούς που θα συμβάλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία. Οι άνθρωποι που παίζουν γκολφ θα νοικιάσουν επίσης σκάφος, θα αγοράσουν από τα τοπικά καταστήματα και θα βοηθήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις.

TG: Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο όραμα;

MA: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο ανάθεσης των συμβάσεων. Το δικηγορικό γραφείο που αναθέσαμε την επίβλεψη της νομικής διαδικασίας είναι το Φορτσάκης, Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης και συνεργάτες. Οι αρχιτέκτονες που θα σχεδιάσουν το Master Plan είναι οι Gensler Architecture and Design και θα προσλάβουμε περιβαλλοντολόγους και χωροτάκτες μηχανικούς. Μόλις το Master Plan είναι έτοιμο και με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας για την Ελλάδα και ελπίζουμε το θέρετρο να είναι έτοιμο και να λειτουργεί σε 10 χρόνια. Έχουμε τη θέληση να κάνουμε τα πράγματα σωστά σε συνεργασία με τους συνεταίρους και τις τοπικές αρχές. Θα είναι πραγματικά απογοητευτικό αν χρειαστεί να χωρίσουμε το οικόπεδο και να το πουλήσουμε σε πολλαπλούς αγοραστές. Το μακροπρόθεσμο όραμα είναι να καθιερωθεί η πρώτη Γκολφ κοινότητα της Ελλάδας και να μετατραπεί η έκταση της Αφάντου σε μια Ελληνική Ριβιέρα.

TG: Ποια ήταν η εμπειρία σας με τη διαδικασία υποβολής προσφορών;

MA: Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Η διαγωνιστική διαδικασία ήταν διαφανής και οι κυβερνητικές αρχές ήταν από την αρχή ξεκάθαρες σχετικά με τους κανονισμούς. Το οικόπεδο διανεμήθηκε στα δύο, Βόρεια της Αφάντου και Νότια της Αφάντου. Κάναμε προσφορά και για τα δύο αλλά κερδίσαμε το Βόρειο οικόπεδο, όμως είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους αγοραστές του Νοτιου τμήματος, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απλά σε συνομιλίες.

TG: Γιατί επενδύσατε στην Ελλάδα παρόλο το ασταθές οικονομικό κλίμα;

MA: Πολλοί από τους φίλους μου ήταν επιφυλακτικοί επειδή στο παρελθόν είχαν κακές εμπειρίες. Για μένα, η Ελλάδα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Είναι ένα συναισθηματικό και ευαίσθητο θέμα. Παρ ‘όλα αυτά, η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες χώρες για τουρισμό. Οι παραλίες, τα τοπία και το κλίμα είναι πραγματικά μοναδικά. Ο τουρισμός στην Ελλάδα , παρά τη σημερινή κατάσταση είναι μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις. Είναι απίθανο να αποτύχει αν γίνει σωστά.

TG: Τι συμβουλές θα δίνατε στους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά είναι διστακτικοί;

MA: Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα. Έχω πάει παντού. Ο συνδυασμός της παραλίας, του ηλίου και του καιρού είναι μοναδικός. Επένδυση στο σωστό είδος τουρισμού είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Ο κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες. Αν επενδύσεις στο να τις εκπληρώσεις με υψηλή ποιότητα υποδομών, δε θα χάσεις. Οι άνθρωποι θέλουν κάτι περισσότερο από έναν ξενώνα. Αναζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία και η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδανική θέση για να το προσφέρει.

πίσω στα άρθρα

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λάβετε μελλοντικά άρθρα:

« | »