Η δυνατότητα ανάπτυξης των Ιονίων Νήσων

Το νησί της Λευκάδας και τα περίχωρά της

Info: Η Άλκηστις έχει εκτενή εμπειρία στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εκτίμηση κόστους κατασκευής και τη διαχείριση νέων στεγαστικών έργων. Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει εργαστεί ως Γεωτεχνικός Μηχανικός για την Arup Ltd και την Mott MacDonald Group Ltd στο Λονδίνο


Η στήλη του προηγούμενου μήνα ασχολήθηκε με την προσφορά δεύτερων κατοικιών στο νησί της Λευκάδας και στα βορειοδυτικά παράλια, με βασικό συμπέρασμα η προσφορά να υπερβαίνει τη ζήτηση. Αυτό το μήνα η στήλη μας εξετάζει την πλευρά της ζήτησης με περισσότερη λεπτομέρεια.

Στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του αεροδρομίου Ακτίου στην Πρέβεζα και την εφορία της Λευκάδας, μαζί με μια σειρά συνεντεύξεων με Έλληνες και ξένους επενδυτές, μεσίτες ακινήτων και συμβολαιογράφους, έριξαν φως στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών, καθώς και στα κίνητρα που παρακινούν αγοραστές ακινήτων στην περιοχή.

Ευρήματα

Ο αριθμός των επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας και στα περίχωρά της, δηλαδή στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, αυξήθηκε ελαφρά από το 2007 έως το 2009. Ωστόσο, η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση των εγχώριων επισκεπτών, αντί των ξένων. Από άποψη ξένων επισκεπτών, ειδικά σε αυτήν την περιοχή βορειοδυτικά της Ελλάδος, υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 15% έως 20% μεταξύ 2007-2009. Συνολικά, ο εγχώριος τουρισμός στην περιοχή αντιπροσωπεύει το 80% με 85% του συνόλου των επισκεπτών, σε αναλογία περίπου 20/80. Όσον αφορά ολόκληρη την Ελλάδα, η αναλογία μεταξύ ξένων και εγχώριων επισκεπτών είναι 30/70. Το παρακάτω γράφημα δείχνει την τάση του αριθμού επισκεπτών στη Λευκάδα και τη γύρω περιοχή για 3 έτη.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν παρέχει πιο πρόσφατα στοιχεία ή εκτιμήσεις για το μέγεθος των μελλοντικών επισκεπτών. Ωστόσο, πρόσφατες εκθέσεις αναφέρουν σημαντική αύξηση επισκέψεων στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013 και ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το προσεχές καλοκαίρι.

Παρ’ όλα αυτά, μια λίστα με όλες τις αγορές ακινήτων στην περιοχή της Λευκάδας και στο Μεγανήσι παρουσίασε μείωση κατά 30% του συνολικού αριθμού αγορών από το 2010 έως το 2011. Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι παρά τη μείωση αυτή, διεθνώς είχαμε σημαντική αύξηση στους αγοραστές κατά 72% στην ίδια περίοδο. Το ίδιο συνεχίστηκε το 2012. Αυτό δείχνει ότι οι πτωτικές μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και η οικονομική θέση του Δημοσίου έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση των αγορών ακινήτων. Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, συνεντεύξεις με τοπικούς φορείς, έδειξαν ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2005, που σημαίνει πτώση σχεδόν 20%. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των αγοραστών ακινήτων είναι Έλληνες. Οι ξένοι επενδυτές έρχονται από την Ιταλία (8%), τη Γερμανία (13%), τις Σκανδιναβικές χώρες (18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (17%). Οι αγοραστές αυτοί συνήθως ενδιαφέρονται είτε για παραδοσιακές κατοικίες σε χωριά είτε για καινούριες καλοκαιρινές βίλες κοντά στη θάλασσα. Το τυπικό προφίλ τους είναι συνταξιούχοι ανώτερης μεσαίας τάξης και μεσήλικα ζευγάρια με παιδιά, που θέλουν να περάσουν αρκετούς μήνες το χρόνο σε ένα θερμότερο κλήμα.

Η ανάλυση των δεδομένων που παρέχονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Ακτίου-Πρέβεζας δείχνει ότι συνολικά οι τουριστικές πτήσεις έχουν ελαφρώς μειωθεί, αλλά υπήρξε μια αύξηση 196% στις ιδιωτικές πτήσεις από το 2009 έως το 2011. Η πλειονότητα των εν λόγω πτήσεων φθάνουν από το εσωτερικό της Ελλάδας, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Ωστόσο, ορισμένες ιδιωτικές πτήσεις από τη Ρωσία και την Τουρκία εμφανίζονται για πρώτη φορά στην περιοχή.

 

Σύμφωνα με μεσίτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες διακοπών είναι ακόμη υψηλή και το προφίλ του τυπικού αγοραστή αλλάζει. Μέχρι το 2009, 80% των αγοραστών παραθεριστικών κατοικιών ήταν Έλληνες. Ωστόσο, στοιχεία από το 2009 και μετά δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι απρόθυμοι να αγοράσουν ακίνητα, ακόμη και με πτώση τιμών 15-20%. Σήμερα η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχονται από τη Ρωσία, το Κατάρ, το Ντουμπάι και την Τουρκία.

Η τάσεις ανάπτυξης δείχνουν αύξηση επενδύσεων σε μεγάλα ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα πχ Costa Navarino και σε εξελιγμένες παραθεριστικές κατοικίες που βρίσκονται κοντά σε μαρίνες, σημεία επιβίβασης κρουαζιέρων και αεροδρόμια. Πολυτελείς κατοικίες διακοπών είναι διαθέσιμες σε κοινωνίες με θέρετρα που προσφέρουν μια σειρά από παροχές στους κατοίκους της. Η βιομηχανία ακινήτων κάνει μια στρατηγική στροφή προς μεγαλύτερες, ανεκμετάλλευτες και αναδυόμενες αγορές (ενώ υπερασπίζεται τις βασικές), προσελκύοντας πελάτες υψηλού εισοδήματος. Σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey το 2011 «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», το μερίδιο της Ελλάδας στη βιομηχανία παραθεριστικών κατοικιών στη Μεσόγειο, είναι περίπου 50.000 νέα ποιοτικά καταλύματα. Τα ελληνικά ακίνητα πρέπει να επικεντρωθούν στην πηγή των αγορών που στοχεύουν με σκοπό να διατηρήσουν ένα μερίδιο στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές (κορυφαία βαθμίδα: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σκανδιναβία, Βαθμίδα 1: Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία), επιτυγχάνοντας παράλληλα μια ουσιαστική διείσδυση στις αναδυόμενες (π.χ. Ρωσία, Κίνα) εκτός από τις μακρινές αγορές (ΗΠΑ).

Ο ειδικός στα ακίνητα, Γιάννης Παπαδομαρκάκης (1), αναφέρει “Η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα παραμένει αμετάβλητη, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν μειωθεί κατά περίπου 30% από το 2007. Η κρίση έχει αλλάξει το προφίλ των ξένων αγοραστών, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποίησε το ενδιαφέρον της ελληνικής αστικής τάξης. Οι πιθανοί αγοραστές προέρχονται από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Κίνα, την Τουρκία, αλλά και από Έλληνες ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς”. Το αγοραστικό τους κριτήριο είναι ακίνητα υψηλής αξίας που αγοράζονται σε λογικές τιμές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Savills Hellas, Δ. Μανουσάκη, δημοφιλείς προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κρήτη και η Χαλκιδική έχουν δει πτώση στις τιμές ακινήτων κάτω από € 6700/τ.μ. για βίλες πρώτης κατηγορίας. Μια 2ης κλάσης εξοχική κατοικία 2 υπνοδωματίων, μπορεί να πωληθεί μέχρι €2.500/τ.μ. σε αυτές τις περιοχές.

Ο παρακάτω χάρτης αντιπαραθέτει τις τιμές πώλησης κορυφαίων και κανονικών εξοχικών κατοικιών 2 υπνοδωματίων στους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Το ελληνικό Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένει συνολικά έσοδα της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση 3.000 δημοσίων ακινήτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τρέχουσα κατάσταση της χώρας, δημιουργεί θετικό κλήμα στην ελληνική αγορά ακινήτων, δεδομένου ότι οι τιμές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 15 χρόνια.

Εν κατακλείδι

Αν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ελληνικά ακίνητα φαίνεται ότι ο τουριστικός τομέας αξίζει να εξεταστεί αφού αναμένεται να αναπτυχθεί σε ένα σταθερά οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

——————————————————————————————————————————————————————————

[1] http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25304

Η Άλκηστις έχει εκτενή εμπειρία στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εκτίμηση κόστους κατασκευής και τη διαχείριση νέων στεγαστικών έργων. Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει εργαστεί ως Γεωτεχνικός Μηχανικός για την Arup Ltd και την Mott MacDonald Group Ltd στο Λονδίνο.

πίσω στα άρθρα

« | »