Η γλυκύτητα της Ελλάδας πέρα από τις ακτές της.

Info: Υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Tekmon Geomatics

Irene

Κάποτε οι Θεοί, θεωρούσαν αυτή την κολλώδη ουσία το νέκταρ τους. Το μέλι εδώ και 3000 χρόνια υπάρχει ακόμα.
Ένα βροχερό χειμωνιάτικο πρωινό συναντώ το Νίκο Ουρανό και την συνεργάτιδα και σύζυγο του Ευγενία Ξανθοπούλου, ένα νεαρό ζευγάρι που αποφάσισε να αφήσει την επαγγελματική του καριέρα το 2004 (κατ ‘επιλογή), όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε οικονομική ευημερία για να ‘ξανά – εφεύρει’ το ελληνικό βιολογικό μέλι . Όπως εξηγεί ο Νίκος, το να παράγεις 100% αγνό βιολογικό μέλι δεν είναι απλό κατόρθωμα, αλλά αξίζει τον κόπο. Περιττό να πω ότι δεν κοίταξαν πίσω.

Οι ιδρυτές της Ebion

Που είμαστε γεωγραφικά; Ξεκινώντας από τη μικρή πόλη της Άρτας σε απόσταση 20 χιλιομέτρων κοντά στο ορεινό χωριό Άνω Καλεντίνη, βρίσκεται το μελισσοκομείο του Νίκου και της Ευγενίας. Το κλίμα της περιοχής, ένας συνδυασμός μεταξύ ζέστης και υγρασίας, η ποιότητα της γης, η αφθονία των παρθένων φυτών (6.300 διαφορετικά είδη βότανων υπάρχουν στην οροσειρά της Πίνδου), όπως και η μοναξιά του τόπου, είναι ιδανικά χαρακτηριστικά για τη παραγωγή βιολογικού μελιού. Η ερημιά των βορειοδυτικών ελληνικών βουνών είναι η κατάλληλη τοποθεσία για τις μέλισσες. Αυτό που ο Νίκος και η Ευγενία έχουν καταφέρει είναι να δώσουν νόημα σε μια κατά τα άλλα ξεχασμένη γη, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της μέσα από την τέχνη της μελισσοκομίας, διασφαλίζοντας μία υγιή και γόνιμη φύση.

Περιοχή στην Άνω Καλεντίνη

Το προϊόν τους ονομάζεται Ebion και είναι πιστοποιημένο από την ΕΕ. Το 2010, ήταν η πρώτη ονομασία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε από το USDA organic, όταν εκείνη την περίοδο πιστοποιημένα βιολογικά προιόντα από την ΕΕ δεν αναγνωριζόταν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Το προϊόν τους είναι επίσης το πρώτο βιολογικό ελληνικό μέλι που εξάγεται στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Ariadne Pure. Εκτός από τιμητικές διακρίσεις σε ελληνικά gourmet περιοδικά, διεθνή βραβεία περιλαμβάνουν χρυσό το 2009 για την ποικιλία του κόκκινου έλατου στον Διεθνή Διαγωνισμό της BiolMiel, ασημένιο το 2011 για την ποικιλία του πεύκου και επίσης ασημένιο το 2012 για τις ποικιλίες της βελανιδιάς και του κόκκινου έλατου. Η επιτυχία της Ebion στηρίζεται μεν σε σκληρή δουλειά αλλά πάνω απ ‘όλα βασίζεται στην πίστη στην βασίλισσα μέλισσα, την οικογένεια της και το περιβάλλον της. Η επόμενη ερώτηση είναι πώς και γιατί ένας οικονομολόγος και μια αρχαιολόγος απο την Αθήνα μετακόμισαν στη μέση του πουθενά με στόχο την παραγωγή του βιολογικού μελιού;

Τα προϊόντα της ΕΒΙΟΝ

Οι δύο ιδρυτές της Ebion μου λένε ότι αρχικά ασχολήθηκαν ερασιτεχνικά και οι μέλισσες ήταν γι’ αυτούς απλά ένα χόμπι πριν τελικά ξεκινήσουν την παραγωγή επαγγελματικά. “Στη τελευταία μου εργασία, δούλευα πολλές ώρες, όπως και τώρα, ποτέ δεν γύριζα στο σπίτι πριν νυχτώσει αλλά δεν αισθανόμουν ικανοποιημένος» εξηγεί ο Νίκος. Πολύ έρευνα πάνω στις βέλτιστες πρακτικές, μια προσεκτική αναζήτηση για την κατάλληλη τοποθεσία, αρκετές συμμετοχές σε σεμινάρια, συζητήσεις με τους ντόπιους, αναζήτηση της σωστής χρηματοδότησης και σωστά σχεδιασμένη στρατηγική για την ανάπτυξη της επιχείρησης αποτέλεσαν τα θεμέλια δημιουργίας και εξέλιξης της ΕΒΙΟΝ.

Το κτήμα τους, εμβαδού 7 στρεμμάτων αγοράστηκε σταδιακά, μέσω αυτο-χρηματοδότησης και αξιοποίησης κρατικών κονδυλίων. Πάνω στην έκταση υπάρχει μια ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας μελιού. Το κάθε δωμάτιο έχει τη δική του χρήση. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη και όλα συμβαίνουν μέσα στην μονάδα, από την παραγωγή έως την συσκευασια, έτσι ώστε το προϊόν να φτάνει στον καταναλωτή όπως αυτό αφήνει τον τόπο γέννησης του. Σύμφωνα με την πολιτική των ιδρυτών της ΕΒΙΟΝ απαγορεύεται αυστηρά η πώληση του μελιού ως «χύμα», έτσι ώστε να διασφαλιστεί και να προστατευτεί η φήμη της Εβιον αλλά και να αποφευχθεί πιθανή ανάμειξη του προϊόντος κατά την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Νίκος και η Ευγενία αποτελούν μια νέα κάστα αγροτών που δεν ενδίδουν στην γρήγορη ανάπτυξη μιας και μία ξαφνικά μεγάλη παραγωγή μελιού σημαίνει κατ’ ανάγκη περιορισμό της ποιότητας του, προσθήκη συντηρητικών και παραγωγή ενός μελιού που φαίνεται και έχει την ίδια μυρωδιά και γεύση κάθε χρόνο. Αυτό, όπως εξηγεί η Ευγενία, είναι αδύνατο, γιατί το κλίμα δεν είναι σταθερό και η σοδιά, όπως και η παραγωγή, κάθε έτος είναι διαφορετική.Τον ένα χρόνο είναι η βελανιδιά που είναι φιλική προς τη μέλισσα, άλλα έτη είναι το θυμάρι ή θα μπορούσε να είναι το κόκκινο έλατο που καλωσορίζει καλύτερα αυτά τα μικρόπλάσματα. Έτσι, ο Νίκος και η Ευγενία πάνε εκεί όπου οι μέλισσες θέλουν να πάνε. Οι δυο τους είναι συνεχώς σε κίνηση. Ο Νίκος αστειεύεται πως “είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατιέμαι σε καλή φυσική κατάσταση.” Οι μέλισσες είναι επιλεκτικές με το έδαφός τους. Ομοίως και οι ιδιοκτήτες τους. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η γκάμα των προϊόντων Eβιον αποτελείται από δύο μόνο προϊόντα. «Δεν μπορείς να είσαι καλός σε όλα.»

Ποιά είναι αυτά τα δυο προιόντα λοιπόν; Το 100% αγνό βιολογικό μέλι και η 100% βιολογική ακατέργαστη Γύρη. Το μέλι και η γύρη δεν θερμαίνονται ή αναμειγνύονται. Το μέλι περιέχει όλη την γύρη του επειδή φιλτράρεται ελάχιστα, η Γύρη όλη την διατροφική της αξία επειδή είναι 100% άθερμη.

Ρωτήσα για τα μελλοντικά τους σχέδια. Είναι και οι δυο τους αισιόδοξοι και αυτό, κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής οικονομικής ύφεσης, είναι ένα καλό σημάδι. “Καθώς η ελληνική αγορά γινόταν όλο και πιο δύσκολη αυτό μας έδωσε το κίνητρο για να κοιτάξουμε αλλού και μέχρι τώρα έχουμε μια πολύ καλή ανταπόκριση ” λέει ο Νίκος. Είναι προφανές ότι ο Νίκος και η Ευγενία δεν είναι στο τομέα αυτόν για να πλουτίσουν. “Θέλουμε να ζήσουμε ανθρώπινα και να παράγουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, και τα εξαιρετικά προϊόντα έρχονται σε μικρές ποσότητες”.

Τους ρωτώ ποιές συμβουλές θα έδιναν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Αν και σήμερα το να γίνεις αγρότης έχει γίνει σχεδόν ‘μόδα’, η Ευγενία συμβουλεύει την προσοχή. “Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται και υπάρχουν πολλές κλιματολογικές εκπλήξεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές από οικονομικής πλευράς. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που νέοι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν εάν χρειαστεί. Χρειάζεται έρευνα. Ξεκίνα ως ερασιτέχνης με αγάπη για αυτό που κάνεις και άρχισε σιγά-σιγά να επεκτείνεσαι.” —————————————————————————————————————————————————————————— *Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους ιδρυτές της Eβιον, το Νίκο Ουρανό και την Ευγενία Ξανθοπούλου που μοίρασαν τις εμπειρίες τους με τους αναγνώστες της στήλης Ανάπτυξη γης στην Ελλάδα.

« | »