Η Οικολογική βίλα στην Ελλάδα.

Info: Aνεξάρτητη συγγραφέας, εκδότρια και αγρότισσα

Όταν μια γερμανική εταιρεία ενδιαφέρθηκε να αγοράσει ένα απομονωμένο κομμάτι γης στο Ιόνιο πέλαγος, το οποίο η Λούλα Καππάτου είχε είδη ξεκινήσει να αγοράζει ιδιοκτησία ανά ιδιοκτησία από το 1992, η κόρη της Λούλας, η Κατερίνα Καππάτου, κινήθηκε για να δράσει. Η Κατερίνα δεν ήθελε να δει αυτή την παρθένα περιοχή της Κεφαλονιάς να αλλοιωθεί από τη μαζική τουριστική ανάπτυξη που έχει κυριαρχίσει άλλα ελληνικά νησιά. Για το λόγο αυτό η Κατερίνα, η Λούλα και ο συνάδελφος της Κατερίνας, ο Κώστας Ταβουλάρης, ξεκίνησαν την κατασκευή της πρώτης οικολογικής βίλας στην Κεφαλονιά. Στη «Σχίνος Ηλιβάτος» ,οι τρείς τους έχουν δημιουργήσει ένα μικρό κίνημα τουρισμού με σεβασμό προς την ευαίσθητη οικολογία της περιοχής.

Η έννοια της Οικολογικής Βίλας

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος επίσημος ορισμός για την έννοια ‘οικολογική βίλα’. Πιθανόν να προέρχεται από την έννοια του οικολογικού χωριού, βασισμένη στις αρχές της κοινωνικής, οικολογικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Η «Σχίνος Ηλιβάτος» είναι μία διώροφη οικία με πέντε υπνοδωμάτια, κατασκευασμένη οικολογικά και μπορεί να φιλοξενήσει εως 10 άτομα. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού δεν επιτρέπει την ενοικίαση μεμονωμένων δωματίων, αλλά μόνο ολόκληρου του καταλύματος.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη προστασία του περιβάλλοντος. Η οικία, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, το υπόστεγο και ο αχυρώνας τροφοδοτούνται ενέργεια από την εκμετάλλευση ηλιακών συλλέκτων και από μια ανεμογεννήτρια. Οργανικά απόβλητα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για χρήση στα περιβόλια ενώ τα ανόργανα υλικά ανακυκλώνονται. Οι επισκέπτες καλούνται να περπατήσουν στην παραλία, να κολυμπήσουν πισίνα των 100 τ.μ., να μαγειρέψουν με φρέσκα, ντόπια κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα στην εσωτερική και εξωτερική κουζίνα, και να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά της Μεσογείου. Επίσης, είναι ελεύθεροι να περιπλανηθούν στο αγρόκτημα συνολικού εμβαδού 70 στρεμμάτων, στους ελαιώνες και αμπελώνες, και να επισκεφθούν τα κατοικίδια ζώα όπως άλογα, σκυλιά, γάτες κ.α.

Η Κατερίνα και ο Κώστας προσφέρουν στους επισκέπτες τους διάφορες δραστηριότητες όπως ιππασία, ποδήλατο στο βουνό αλλά και την ευκαιρία να συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες του αγροκτήματος. Η πισίνα και ο πρώτος όροφος του σπιτιού είναι προσβάσιμα σε χρήστες αναπηρικών συσκευών. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να πηγαίνουν σε αγροκτήματα, επιχειρήσεις και εστιατόρια της περιοχή γύρω από το ακίνητο. Η οικολογική βίλα «Σχίνος Ηλιβάτος» έχει βραβευθεί με το Green Key από την Ελληνική Εταιρεία της Προστασίας της Φύσης και αναφέρεται στο EcoClub.com, τον Διεθνή σύλλογο του Οικολογικού τουρισμού.

 

Η οικολογική βίλα Σχίνος Ηλιβάτος. Πηγή:’Σχίνος Ηλιβάτος’

 

Η επιχείρηση

Η κατασκευή της «Σχίνος Ηλιβάτος» ξεκίνησε το 2007, και η φιλοξενία των επισκεπτών άρχισε το 2009. Η Κατερίνα λέει ότι, ενώ ήταν μια πρόκληση να αναπτύξουν αυτό το έργο οι ίδιοι χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία σε οικολογικό σχεδιασμό ή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μεγαλύτερη πρόκληση για αυτούς ήταν η γραφειοκρατία που αντιμετώπισαν. Απαιτήθηκαν αρκετά δικαιολογητικά και άδειες από διάφορες υπηρεσίες (δασαρχείο, αρχαιολογία, πολεοδομία, υπουργεία τουρισμού, υγείας και γεωργίας, τον δήμο, την πυροσβεστική). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Γεωργίας στην Ελλάδα χρηματοδότησε το 60% της κατασκευής του κτιρίου και την εγκατάταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η κεφαλλονίτικη οικολογική βίλα «Σχίνος Ηλιβάτος» ξεκίνησε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσον η συγκυρία αυτή έχει επιδράσει το τουριστικό ενδιαφέρον. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον αγροτουρισμό αλλά και αυτός ο νέος υπεύθυνος τύπος ταξιδιού όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ενίσχυσε τη δημοσιότητα της «Σχίνος Ηλιβάτος», κυρίως μεταξύ των ξένων περιηγητών. Ένα αυξανόμενο είδος νέων ταξιδιωτών αναζητούν μια εμπειρία πιο πλούσια από αυτό που μπορεί να αποκτηθεί απλά διαμένοντας σε ένα ξενοδοχείο. Για παράδειγμα, μια έρευνα από το TripAdvisor που έγινε το 2012 έδειξε πως το 50% των ερωτηθέντων Αμερικανών ταξιδιώτων θα δαπανούσε περισσότερα χρήματα για να μείνει σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον κατάλυμα. Επίσης 23% θα πληρώνε μέχρι και $ 25 (US) επιπλέον ανά νύχτα για να μείνει σε μια τέτοια ιδιοκτησία, ενώ 9% θα ήταν διατετειμέν να δαπανήσει μεταξύ $ 25 έως $ 50 (US) περισσότερο (1).
Η φήμη της Ελλάδας ως ενας κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και μια χώρα με φυσικό πλούτο παρουσιάζει καινοτόμες ευκαιρίες στην ανάπτυξη γης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από την οικολογική έννοια της τουριστικής βίλας και να αναπτύξουν μια δρατρησριότητα που θα μπορούσε να είναι επωφελής για την επιχειρηματικότητα, την κοινότητα και το περιβάλλον.

——————————————————————————————————————————————————————————

Η ανεξάρτητη συγγραφέας Lisa Munniksma ταξιδεύει ανά τον κόσμο μαθαίνοντας και γράφοντας για την αειφόρο ανάπτυξη, γεωργία και τα βιολογικά τρόφιμα. Περισσότερα για την Lisa εδώ.

πίσω στα άρθρα

« | »