Πολύ-λειτουργικές φάρμες

ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα

Info: Υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Tekmon Geomatics

Irene

Η άνοιξη έφτασε (αντίο χειμώνα), τα λουλούδια ανθίσαν και το καλοκαίρι πλησιάζει ιδιαίτερα στη νότια περιοχή της Πελοποννήσου, όπου όλο το χρόνο το ζεστό κλίμα ευνοεί τη βλάστηση.

Αυτό το μήνα η Τekmon Geomatics συζητεί με τον Φραγκίσκο Καρέλα, ο οποίος το 2003 ίδρυσε ένα βιολογικό αγρόκτημα με την ονομασία Euμέλια (που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει μελωδία). Έκτοτε η επιχείρησή του έχει αναπτυχθεί σε μια εγκατάσταση Βιολογικού Αγροτουρισμού και ξενοδοχειακή εταιρία.
Ο Φραγκίσκος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Syracuse της Νέας Υόρκης. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins πάνω στην διαχείριση κρίσεων και εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα Ηνωμένα Έθνη. Το ενδιαφέρον του όμως για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα τον κέρδισε και του αποτέλεσε το βασικό κίνητρο για τη δημιουργία της Euμέλιας, αξιοποιώντας ένα κτήμα 200 στρεμμάτων (200.000 μ2) που κληρονόμησε από τον προπάππου του. Το κτήμα βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών νότιο-ανατολικά της Σπάρτης.

«Συνέχεια ταξίδευα, έζησα σε 6 διαφορετικές χώρες , ήμουν πολίτης του κόσμου αλλά δεν υπήρχε ένας τόπος που μπορούσα να θεωρήσω ως σπίτι μου. Ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι με αυτή τη γη…» μας εξηγεί ο Φραγκίσκος. Η EuμέλιαRainbow-eumeleia

Από γραφειοκρατικής άποψης τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολα. Απαιτούνται πιστοποιητικά από το Δασαρχείο και την Τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στη συνέχεια το τοπικό γραφείο πολεοδομίας κρίνει εάν το οικόπεδο βρίσκεται εντός κάποιας άλλης προστατευόμενης περιοχής και σε περίπτωση που τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις παρέχει την άδεια δόμησης. Συγκεκριμένα για κάθε είδους τουριστικό κατάλυμα απαιτείται και άδεια λειτουργίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

Ο Φραγκίσκος μου λέει ότι η έννοια της ‘πολύ-λειτουργικής φάρμας’ είναι καινούργια στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζεται ένα νέο πλαίσιο αδειοδότησης με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας. «Μπορεί να ακούγεται εύκολο ότι θα χρειάζεται μόνο μία άδεια για την δημιουργία μιας πολύ-λειτουργικής φάρμας με εγκαταστάσεις σίτισης και φιλοξενίας και που παράλληλα θα παρέχει δραστηριότητες για πεζοπορίες και ούτω καθεξής…», προσθέτει ο Φραγκίσκος. Η πραγματικότητα είναι ότι στην περίπτωση της Euμέλιας, έπρεπε πρώτα να πιστοποιηθεί ως βιολογικό το αγρόκτημα και στη συνέχεια να αξιολογηθεί χωριστά από το Δασαρχείο, την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία ώστε να εγκριθεί η δόμηση. Η τεχνολογία ανακύκλωσης του φυσικού νερού απαιτούσε ειδική έγκριση από το Υπουργείο Υγείας και χρειάστηκε περίπου 1,5 χρόνο για να αποκτηθεί.

Η Ευμέλια λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία. Ο Φραγκίσκος μας λέει ότι η νομική αυτή μορφή ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της και στις ποικίλες δραστηριότητες που προσφέρει η φάρμα, από την προσφορά μαθημάτων ελληνικής μαγειρικής μέχρι την φιλοξενεία εκθέσεων τέχνης. Λειτουργεί επίσης και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για τα προϊόντα του αγροκτήματος.

«Ποιος επισκέπτεται την Euμέλια;» ρωτώ. «Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αγγλία. Γνωρίζω τις συγκεκριμένες αγορές πολύ καλά. Είναι αγορές αρκετά προοδευτικές σε ζητήματα βιωσιμότητας..» μας εξηγεί ο Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο αυτό που κάνει την Euμέλια πραγματικά μοναδική είναι ότι ενώνει όλα τα ζητήματα βιωσιμότητας σε ένα χώρο. «Δεν λέμε ότι είμαστε αυθεντίες σε όλα τα θέματα, απλά ενώνουμε όλες τις πλευρές βιώσιμης διαβίωσης μέσω της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου.»
Δέκα χρόνια μετά τη γέννησή της Euμέλιας ο Φραγκίσκος μου λέει «δεν ήταν εύκολο, γιατί όταν είσαι ένας από τους πρώτους που δοκιμάζει κάτι το ξεχωριστό, το κόστος είναι υψηλότερο, δημιουργείς μια νέα αγορά φέρνοντας νέες τεχνολογίες και επομένως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μιας και ο αγροτουρισμός είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο στην Ελλάδα.»

Όμως για τον πραγματικά ορεξάτο ταξιδιώτη, η Euμέλια αξίζει να διερευνηθεί. Είναι μακριά από τις τουριστικές περιοχές και αυτό την καθιστά ακόμη πιο ελκυστική. Η διαφήμιση διατηρείται σε χαμηλό κόστος και το marketing γίνεται από στόμα σε στόμα αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Euμέλια λοιπόν;» ρωτώ. «Χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας βοηθήσουν. Έχουμε ένα σχέδιο δημιουργίας μιας φυσικής λίμνης και με χρήση των δυνατοτήτων και των εργαλείων που προσφέρει το crowdfunding θέλουμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή είναι αυτό που λείπει από τον χώρο», λέει ο Φραγκίσκος με ενθουσιασμό.
Η Euμέλια αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αξιοποίησης της ελληνικής γης. Ευχόμαστε στον Φραγκίσκο και στην Euμέλια ό,τι καλύτερο στις μελλοντικές τους προσπάθειες.
——————————————————————————————————————————————————————————

Ο Φραγκίσκος Καρελάς είναι κάτοχος MA στις Διεθνείς Σχέσεις & Διαχείρισης Κρίσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, επικεφαλής του Γραφείου των μέλων του ευρωπαικού κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήταν Υπεύθυνος για την ανάπτυξη έργων σε ΜΚΟ στο πλαίσιο του Ευρώπαικού Συμβουλίου και της UNHCR. Ιδρυτής & Πρόεδρος της homeodynamic Development SA, η μητρική εταιρεία του Βιολογικού Αγρόκτηματος & Ξενώνα Ευμέλιας.

πίσω στα άρθρα

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λάβετε μελλοντικά άρθρα:

« | »