Σίδνεϊ 2000: από ένα Ολυμπιακό χωριό σε έναν αστικό θρίαμβο.

Τι μπορεί να μάθει η Αθήνα απο το Σίδνεϊ

Info: Ο Βασίλης Κώτσης εργάστηκε στο Συμβούλιο του Auburn μεταξύ 1999 - 2005, όπου διοργανώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000, είναι συγγραφέας Ελληνικής ιστορίας και ζει στο Σίδνεϊ

Billy Cotsis

Μετά την λήξη της υπέροχης Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ το 2000, στάθηκα στην Olympic Boulevard, απέναντι από το ρυάκι του Haslam, με το φίλο μου τον Dominic θαυμάζοντας το Ολυμπιακό χωριό. Δεν φανταζόμουν ότι λίγους μήνες αργότερα θα εργαζόμουν ως εκπρόσωπος ενός νεο συσταθέντος Δήμου που σήμερα ονομάζεται Newington. Ο ρόλος μου; Να εξασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση από ένα χωριό που διέμεναν οι αθλητές κατά τη διάρκεια των Αγώνων σε ένα νέο οικισμό.

Haslam’s Creek and Newington

Το Newington είναι ένα μοναδικό προάστιο. Χτισμένο δίπλα από το Ολυμπιακό πάρκο του Σίδνεϊ, σήμερα φιλοξενεί πολλά αθλητικά γεγονότα. Το Newington και το Ολυμπιακό Πάρκο χτίστηκαν σε μια έκταση που κάποτε ήταν χωματερή. Φανταστείτε ότι σε αυτή την περιοχή γυρίστηκε στη δεκαετία του 1980 η ταινία Mad Max με πρωταγωνιστή τον Mel Gibson. Η κυβέρνηση μεταμόρφωσε τη συγκεκριμένη χωματερή σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης, ένα παράδειγμα συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Αρχικά η εταιρία Mirvac Lend Lease Village Consortium (MLLVC) κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Οι αρχιτέκτονες, μηχανικοί και εργολάβοι της MLLVC, δημιούργησαν ένα χωριό που φιλοξένησε περίπου 8.000 – 10.000 άτομα και το οποίο βρίσκεται δίπλα από το ρυάκι του Haslam. Το ρυάκι αυτό αλλά και τα δάση και πάρκα της περιοχής έδωσαν την αίσθηση της φύσης. Η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού ολοκληρώθηκε το 1999 και λίγους μήνες αφού τελείωσαν οι αγώνες, η MLLVC είχε ήδη μεταμορφώσει το μεγαλύτερο μέρος του σε έναν ολοκληρωμένο οικισμό με μια κεντρική πλατεία και ένα επιχειρηματικό πάρκο.

Η αρχιτεκτονική του Newington

Όλοι οι δρόμοι έχουν ονομάτα από διάσημους αθλητές. Επισκεφθείτε την Λεωφόρο του Σπυρίδων Λούη ή την Mohamed Ali Parade και θαυμάστε την αρχιτεκτονική. Κάποιοι κάτοικοι θεωρούν ότι μοιάζει με ελληνικό θέρετρο, με λευκούς τοίχους, μια σειρά από πισίνες, ελαιόδεντρα και στενά δρομάκια. Όλες οι πολυκατοικίες δεν είναι ψηλότερες από 2-3 ορόφους και έχουν κατασκευαστεί για να αντέχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μεταξύ του διαστήματος 2001 – 2008, η περιοχή επεκτάθηκε στο σημερινό της μέγεθος το οποίο είναι σχεδόν δύο φορές η έκταση του Ολυμπιακού Χωριού. Έχει πληθυσμό 5.000 κάτοικους, κυρίως από Αυστραλία, Κορέα, Ιαπωνία και Ινδία.

Άποψη του Ολυμπιακού Πάρκου δίπλα στο Newington

Ο ρόλος μου ήταν η εκπροσώπηση του Δήμου στις συζητήσεις μεταξύ της τοπικής κοινότητας και των μηχανικών κατά τη δημιουργία του νέου οικισμού αλλά και η επίλυση τυχόν ζητημάτων που θα μπορούσαν να ανακύψουν όπως π.χ. κυκλοφοριακά προβλήματα. Η εταιρία MLLVC ήταν υποχρεωμένη να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για τον οικισμό χτίζοντας ένα νέο κοινοτικό κέντρο και συμμετέχοντας στη διατήρηση των πάρκων.

Το Newington βρίσκεται στο προάστιο Auburn στο Σίδνεϊ και αποτελείται κυρίως από μονοκατοικίες. Το Auburn κατά το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μια περιοχή με κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Τα νέα δεδομένα μετά τους Αγώνες στο Newington και στο Homebush οδήγησαν στην κατασκευή μοντέρνων διαμερισμάτων και παράλληλα νέων εμπορικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης η βιομηχανική ζώνη Silverwater κοντά στο Auburn αναβαθμίστηκε με τη κατασκευη νέων αποθηκών αλλά και την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων.

Έχοντας πάει στους αγώνες της Αθήνας το 2004, οφείλω να ομολογήσω ότι έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε στην ελληνική πρωτεύουσα το μοντέλο του Σίδνεϊ σχετικά με την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Υποδομών. Στο πρώην Ολυμπιακό Πάρκο του Σίδνεϊ υπάρχουν σήμερα περίπου 10.000 κατοικίες και επιχειρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) μετά από ένα Ρυθμιστικό Σχέδιο που κυρώθηκε το 2002. Η Αθήνα, παρά την τρέχουσα κρίση, θα μπορούσε να δημιουργήσει παρόμοιες υποδομές στο Ολυμπιακό Πάρκο ενθαρρύνοντας παράλληλα ξένες επενδύσεις.

Γύρισα πρόσφατα (το 2013) στο Newington, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο μοντέρνα και αναβαθμισμένο μέρη του Σίδνεϊ. Κάθησα σε ένα από τα δεκάδες εστιατόρια που περιβάλλουν την πλατεία. Μου έκανε εντύπωση η κίνηση που είχε η περιοχή. Ήταν μια ζεστή βραδιά και με τα λαμπερά φώτα του Ολυμπιακού Πάρκου, θα μπορούσε κάποιος να δεί κατοίκους και μη να απολαμβάνουν το υπέροχο περιβάλλον. Το Newington, ενώ χτίστηκε για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, αξίζει ίσως και αυτό ένα χρυσό μετάλλιο για το πρότυπο της αρχιτεκτονικής του, τις προχωρημένες υποδομές και την εξελιξή του.

——————————————————————————————————————————————————————————

Ο Βασίλης Κότσης εργάστηκε από το 1999 έως το 2005 στο Auburn Council του Σίδνεϊ όπου έλαβαν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000 και είναι συγγραφέας Ελληνικής Ιστορίας. Σήμερα κατοικεί στο Σίδνεϊ.

« | »